Hoger opgeleiden gevoelig voor alternatieve genezers…

Dokter aan het werk..De kop suggereert een zekere ironie ten aanzien van het onderwerp, maar ik moet u teleurstellen, dat is niet het geval. Ik kreeg slechts een bericht van het CBS toegestuurd waarin statistische gegevens rond het bezoek van de Nederlandse bevolking aan wat in de volksmond ‘alternatieve genezers’ heten te zijn werden gegeven. Het blijkt dat 1 miljoen medelanders gek zijn op deze vorm van genezing, dat het overgrote deel daarvan boven de 30 jaar oud is, maar vaak niet veel ouder dan 75 en dat de grootste groep HBO/WO-niveau meekregen qua opleiding. Je zou dus kunnen bedenken dat als iemand iets beter op de hoogte is van zijn/haar mogelijkheden, de alternatieve arts het gevoel geeft meer of echt iets doet aan de al dan niet vermeende kwaal. Van de mensen die een alternatieve genezer bezoekt heeft 63% een langdurige aandoening die niet wordt opgelost door de reguliere geneeskunde.

Medische procedures-1Soms is het van belang dat een genezer/alternatieve arts gewoon aandacht geeft aan de patient(e). Alleen al het feit dat twee keer zoveel vrouwen als mannen naar een alternatieve arts gaan geeft al aan dat dit met erkenning van de kwaal en aanhoren van de klachten te maken zal hebben. Vrouwen lijken nu eenmaal meer kwalen te hebben, en ze voelen zich vaak overvleugeld door de kennis van de reguliere geneeskunde en het gebrek aan tijd dat deze artsen beschikbaar stellen voor hun patienten. Overigens worden we niet massaal zweverig, want de mensen die naar gebedsgenezers gaan zijn op de vingers van twee handen te tellen. We zijn gekker op fysiotherapeuten, osteopaten, chiropractors, homepaten en vooral acupuncturisten.

1_NV03VVG4Jaarlijks gaan 250.000 mensen richting zo’n naaldjessteker voor verlichting van pijn of andere klachten. Moet toch te denken geven! Niet alles is kennelijk met een pilletje op te lossen en de bekende techniek om mensen met een kluitje in het riet te sturen werkt niet. Tenzij je dat kluitje verpakt als een klontje boter. Dan wordt het anders. Hoe dan ook, ‘alternatief’ is best populair en het is opmerkelijk dat ook onder huisartsen zulke praktijken worden gebruikt. Mij maakt het niks uit. Als het maar helpt. En niet te duur is natuurlijk. Ingestraald water en Afrikaanse gebedsgenezers zijn voor mij niet weg gelegd. En ik ben allergisch voor naalden. Zal daardoor vast komen dat ik er nog nooit ben behandeld. Maar wie weet, komt dat nog. Ben er voldoende voor opgeleid denk ik..

21 reacties

Opgeslagen onder Culturele mening, Persoonlijke mening

21 Reacties op “Hoger opgeleiden gevoelig voor alternatieve genezers…

  1. Nee, voor mij is het niks (te lage opleiding waarschijnlijk) maar iedereen moet doen wat hem bevalt. Ik ben er van overtuigd dat er veel mensen mee gebaat zijn, want dat werkt met placebo’s ook zo. Het is wel zo dat je, ook bij ernstige klachten, soms zelfs door specialisten niet serieus wordt genomen en dat is ergerlijk en kan ernstige gevolgen hebben. Maar als hoog opgeleide mensen zich graag voor de gek laten houden, laat ze toch! Maar dat er zorgverzekeraars zijn die dit vergoeden vind ik minder.

    • Ik denk dat die opleiding maar toeval is hoor. Kan ook zijn dat hoger opgeleiden beter verdienen en dan sneller richting alternatieven gaan J@n. Weinig op tegen als mensen zich er gelukkiger door voelen. IK ken een paar voorbeelden van mensen die er veel baat bij hadden en nu weer gezond zijn. Waar de reguliere geneeskunde toch op enig moment uitbehandeld was…

  2. Rob

    Naadjes heb ik veel mijn lijf gehad. Van de reguliere geneeskunde werkten de kuren niet altijd. Van de Chinese geneeskunde helemaal niet.
    Een eenmalige Anthroposofische geneeskunde hielp ook niet.
    Homeopathische producten doen mij ook niets.
    Maar aan een behandeling van een Chiropractor heb ik soms wel weer baat. De waarschuwingen voor het gevaar van zo’n behandeling vind ik wel verontrustend.
    Gebed- en Natuurgenezers spreken mij helemaal niet aan.

    Al met al heb ik dus in mijn hele leven een ruime ronde door het alternatieve circuit gemaakt ……

    Vriendelijke groet,

    • Het maakt niet uit wat er zoal wordt gedaan als het maar werkt. Wie last heeft van het een of ander wil van die kwaal af. En dan maakt het niks meer uit wat je laat doen. Trouwens een groot deel van de bevolking slikt zich mottig aan vitaminepreparaten. De reguliere artsen zijn daar niet onverdeeld enthousiast over, en toch……

      • Rob

        Precies in mijn eigen zoektocht probeer ik te ontdekken wat wel en wat niet werkt.

        Ooit heb ik last gehad van nierstenengruis. Pijnlijk en vervelend.
        Vitaminepreparaten gebruik ik dus sporadisch. Ik ben zelfs aan het water geraakt. Al prefereer ik nog steeds echte sterke drank …..

        Vriendelijke groet,

  3. Maurice

    Ik denk inderdaad dat alternatieven meer tijd maken. Een luisterend oor bieden is in de reguliere sector in de vergetelheid geraakt.

  4. Eerlijk gezegd heb ik er ook niet zo veel mee, ook geen persoonlijke ervaring in ieder geval. Heb lang genoeg met klachten gelopen die nu eindelijk ontdekt en erkend zijn, maar ja kom er nu maar weer vanaf? Het leed is al geschied zoals ze dan zeggen. Maar ja mocht er ergens een tovenaar rondlopen die me gratis wil instralen en van alle kwaaltjes verlossen zal ik deze niet tegenhouden haha baat het niet dan schaadt het niet.

  5. mijn schoonmoeder die dit jaar 80 wordt heeft onlangs een cursus tenen lezen gevolgd, iets wat je met handlezen kunt vergelijken. Ook heeft ze leren werken met de maankalender. De stand van de maan bepaalt onder meer wanneer je het best naar de kapper kunt gaan. Tijdens haar loopbaan was ze lerares huishoudkunde, dus laaggeschoold kun je haar niet noemen. Verder heeft ze zich ook bezig gehouden met wichelroeden, aardstralen en weet ik meer.

  6. De meeste kwalen gaan (ondanks de behandeling van een arts) vanzelf over!
    Zelfs een breuk geneést vanzelf maar dat kan dus slecht aflopen bij een gecompliceerde breuk ,dan heb je écht een arts nodig !
    In veel gevallen maakt de mens zichzelf ziek ,door bijv.stress. In die gevallen kan een alternatieve genezer best wel resultaat geven door “de patiënt al pratend z’n stresssituatie op te laten lossen” een goede vriend of vriendin kan hetzelfde effect bereiken! Als placebo effect dus vaak reuze nuttig maar niet voor mij!

    • Gezien het feit dat ook de fysiotherapeut wordt ingedeeld bij deze groep genezers, geef ik toch maar even aan dat ik bij mijn schouderbreuk een paar jaar terug veel meer baat had bij de behandeling daarvan dan wat de chirurg die me behandelde in het ZH voor me deed. Dat verhaal zie ik ook bij anderen bevestigd. Maar ik was niet naar een gebedsgenezer gegaan in dat geval….:)

      • Nou fysiotherapie valt voor mij niet onder alternatieve geneeswijze. men doet wel degelijk iets om spieren te versoepelen en of/ te verstevigen,vooral na een paar weken gips heel nuttig.

  7. Zelf heb ik het ooit eens geprobeerd met naalden in mij te laten steken omdat ik al heel mijn leven lang last van hoofdpijn heb. Denk je dat het hielp? Mis poes, alleen mijn portemonnee werd er lichter van! Dus geen kwakzalvers meer aan mijn lijf hoor…
    Fijne nieuwe dag en week Leo!

  8. Niet aan mij besteed Leo. Maar ja ik heb ook weinig klachten. Afkloppen maar dus om er toch maar wat bijgeloof in te stoppen.

  9. Na acht maanden door het ziekenhuis behandeld te zijn met chemo voor mijn “agressieve” reuma besloot ik er mee te stoppen. Mijn haar viel uit, ik kreeg blaren in mijn mond, kreeg zwarte nagels, was van de 7 dagen 5 dagen ziek etc. etc. en de pijn bleef. Toen ben ik overgestapt op homeopatische middelen. Ik heb een dokter opgezocht die ook echt huisarts, fysiotherapeut etc. is. In ieder geval iemand die ook weet hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Inmiddels ben ik bijna pijnloos, weer fit, is mijn haar weer terug en hoef ik niet elke maand naar het ziekenhuis voor controle om te kijken wat de chemo allemaal voor vreselijks met de rest van mijn lichaam heeft gedaan. En de kosten? Die vielen reuze mee. Maar al had het me een kapitaal gekost, dan was het nog zeer de moeite geweest. Ik kan nu tenminste weer lopen. En slapen.

  10. Op zich heb ik niets tegen de alternatieve geneeswijze – als je er maar baat bij hebt. Bij de farmaceutische wereld heb ik af en toe het idee dat het ook alleen maar om het grote geld draait en meer niet.. Maar ja, waar is dat niet zo eigenlijk…

Plaats een reactie