Vlees en het milieu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat zijn wij mensen toch een wonderlijke wezens soms. We zijn zo gretig in ons voedselgedrag (bewust gekozen term) dat we het eten van vlees meer zien als een soort industrieel toegevoegd onderdeel van onze eigen eetketen. We zien zelden de dieren achter al die lekkere lapjes of bouten, het vlees ligt net als de groenten en het fruit bij de super of bio-winkel. Kant en klaar, mooi verpakt en ook nog eens vers tot over drie weken. Hoe die industrie eigenlijk werkt is iets waar we het liefst niet te veel over na willen denken. Het gaat om vlees, om vis, om pluimvee. Vast niet over onze katten en honden waar we uiteraard en terecht zielsveel van houden.

Leo foto's Augustus 2007 015Helaas blijkt al jaren dat er veel mis is in de sector die moet zorgen voor onze gevulde magen. Overvolle stallen, veel leed bij het slachtvee, vermenging van varkens, rund en paardenvlees, kortom achter de schermen van de vleesverwerkende industrie gaat veel ellende schuil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlternatieven zijn er wel, maar veelal weinig smakelijk of aantrekkelijk. Natuurlijk zou je je leven lang pannekoeken kunnen eten of alleen maar groenvoer, maar dat gaat je snel vervelen. Zelf ben ik best wel eens te porren voor een vleesloos dagje, omdat ik denk daarmee toch een beest iets langer in leven te kunnen houden. Aan het milieu denk ik daarbij niet zo. Er bestaan prima vleesvervangers. Van redelijk lekker en vergelijkbaar met zacht of mals vlees, maar ook de nodige troep. Rubberachtig van vorm of struktuur en taai als een tennisbal. Toch zou je met een beetje fantasie wel een dagje vleesloos kunnen doorbrengen. Net als je best zonder alcohol zou kunnen en zeker zonder roken. Vraagt een beetje aandacht, discipline en iets meer aandacht voor wat je kookt of eet. Beter voor de lijn ook vaak. Je ziet zelden dikke vegetariers… Zou alleen daarom al een overweging waard moeten zijn er eens mee bezig te gaan. Niet zo heel fanatiek natuurlijk, maar gewoon een beetje. Vlees is lekker, kip heerlijk, vis vaak heel bijzonder, dus daar krijg je het zwaar. Maar misschien moeten we er ook gewoon aan wennen. Niet om het milieu, niet om die veeboeren, maar alleen maar om die dieren. Krijgen ze het toch wellicht n e t een stukje beter….Maar als blijkt dat de groene of milieubeweging er nu met dit persoonlijke advies vandoor gaat, haak ik alsnog weer af en koop gewoon een lekker schnitzeltje hoor. Het moet niet al te politiek worden uitgebuit…

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Algemeen, Persoonlijke mening, Politieke mening

3 Reacties op “Vlees en het milieu

  1. Op een fatsoenlijke manier met dieren omgaan en er een goede controle op zetten, dat is van belang en niet flauw gaan liggen doen. Die ‘groene’ en ‘milieu’ onzin hoeft van mij ook niet, maar er fatsoenlijk mee omgaan wel.

  2. Rob

    Ooit deed ik uitzendwerk, ook in de voedingsindustrie en soms met vlees.
    Met de negatieve berichten over voeding- en vlees schandalen komen de herinneringen weer boven.
    Ach, ik eet al weer een tijdje geen dier meer. Maar dat is en blijft mijn keuze. Bij anderen mee etend laat ik het dierlijke gedeelte voor een ander. En verder praat ik er niet over.
    De afstand tussen de vleesindustrie en ons eigen bordje maakt dat velen niet meer weten wat er aan de hand is.

    Nepvlees vind ik niets. Maar plantaardige eiwitrijke producten zijn erg smakelijk (te maken) ook zonder een vleesgedachte.
    Smakelijke groet,

  3. Mijn “medewerking”gaat niet verder dan vlees bij de ambachtelijke slager te kopen, niet bij supermarkt of kiloknaller dus.Maar ook dán kan ik niet controleren of de dieren een goed leven hadden, maar “volgens zeggen” maakt dat het verschil voor slachtvee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s