Het wezen van Europa

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadat we net de Gemeenteraadsverkiezingen hebben verwerkt, komt binnenkort de Europese variant op ons af. Voor veel mensen een extra reden om niet te gaan stemmen. Die emotie snap ik trouwens eerder dan wegblijven voor lokale keuzes maken. Europa is voor ons Nederlanders tegenwoordig toch vooral een bureaucratisch geheel, waar mensen in het daar functionerende parlement terechtkomen die in Den Haag ofwel zo zijn uitgediend dat ze niet meer aan de bak komen en toch nog een vet betaalde baan moeten hebben om ze van de straat te houden. Dat vet betaalde karakter van die baan is vele Nederlanders een doorn in het oog. Ook voor mij. Ik zie er weinig nut in eerlijk gezegd. Temeer omdat Europa in tijden van crisis bijna niet in staat bleek om haar eigen financiële broek op te houden. Het is aan de Duitsers te danken dat de boel overeind bleef en dat de financiële infusen in vrijwel alle Zuid-Europese landen nog steeds Euro’s Made in Germany in de bloedbanen van de economie van die landen injecteren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABij de crisis in Oekraïne bleek dat Europa politiek ook een dom spel speelt. Het verleidt sommigen om de revolutie te prediken, maar als er dan een felle en voorspelbare reactie uit (in dit geval) Moskou komt, blijkt Europa een tandenloze tijger. Europa is dus vooral een idee, het is een economische eenheid en de politieke conditie van dat geheel is niet zoveel meer dan een federatie van volken die geen oorlog meer willen maar winst maken. Op zich een prima gedachte en wellicht daarom alleen al een reden om het hele verhaal overeind te houden. Tenslotte kenden we de afgelopen 69 jaren geen echte oorlogen meer binnen ons deel van de wereld, maar dan moet ik me uiteraard beperken tot de oude lidstaten van de EU, waartoe ook Nederland behoorde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUitbreiding met landen uit het vroegere Oostblok was op zijn zachtst uitgedrukt niet zo verstandig. Oekraïne is naar mijn onbescheiden mening geen echt Europees land als we kijken naar de mentaliteit en complexe bevolkingssamenstelling. Samenwerken prima, lidmaatschap nee. Maar dat zal men in Brussel niet willen accepteren. Uitbreiding zorgt ook voor meer macht. Denkt men…. Een land als Turkije staat ook nog op de rol, lijkt me een zeer onverstandig besluit. Het is de ergste dictatuur in onze omgeving van dit moment en dat past zeker niet bij de liberale gedachten die wij in Europa intussen koesteren over een open en eerlijke samenleving waarin plaats is voor iedereen. Ook voor mensen met een compleet van de onze afwijkend geloof of cultuur. Als je zo redeneert, moet je ook Wit-Rusland of zelfs het Rusland van Poetin aan laten sluiten. Zouden we dat overwegen? Echt? Tja, dan maken we wellicht kans om tenminste met een leger van enige omvang indruk te maken op agressors in de wereld die uit zijn op werelddominantie. Maar ik vrees dat ik nu een brug te ver heb gebouwd. Dus kiezen we binnenkort gewoon weer voor de banenmachine die in elk land zorgt voor een onderdak van al die politici die in eigen land geen kans meer maken op een kieslijst. Of is dat nu al te cynisch??

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Culturele mening, Politieke mening

6 Reacties op “Het wezen van Europa

 1. nee, helemaal niet cynisch, zeg maar realistisch. Europa begint meer en meer op een narrenpak te gelijken met al die losse stukken en kleuren door elkaar aan elkaar genaaid. En niemand die er beter van wordt behalve de hierboven reeds aangehaalde zakkenvullers.

 2. Nee Leo, ook ik vind het eerder een realistische kijk op de zaak. Het verenigd Europa moet wat mij betreft blijven, maar er moest wel wat aan die bureaucratie gedaan worden en in de eerste plaats aan dat belachelijke van tijd tot tijd verplaatsen van het hele circus naar Straatsburg. Maar dat kan natuurlijk allemaal niet want Frankrijk heeft toch wel veel macht.
  Verder moeten de politici stoppen met Europa de schuld geven van onaangenaamheden en bij voordelen zichzelf op de borst te kloppen.
  En gaan stemmen MOET!! Anders doen ze daar helemaal maar waar ze zin in hebben.

 3. Rob

  De wederopbouw van de Bijlmermeer is vooral Europees gefinancierd. Jammer genoeg is er daarbij meer in stenen dan in mensen geïnvesteerd.

  Te weinig wordt gekeken en gesproken over de voordelen van Europa.
  En of de genoemde nadelen bij Europa verdwijnen bij uittreden of afschaffen van Europa betwijfel ik weer.

  Te weinig wordt er gedacht en gekeken vanuit een wereldburgerschap.

  Maar we zullen zien wat de partijen ons gaan voorhouden om op hun lijsttrekker te gaan stemmen.

  Vrolijke voorjaarsgroet,

 4. Ik heb zelfs niet eens zin om me erin te gaan verdiepen …..

 5. De EU heeft 55.000 ambtenaren. Dat is dus erg weinig voor zo’n groot land. Dat de ambtenaren van de EU meer verdienen dan die van bijv. het kleine Nederland ligt voor de hand. Binnen Nederland zijn rijksambtenaren ook beter af dan provincie- of gemeenteambtenaren.

 6. Nee hoor, jij bent niet cynisch, maar realistisch! Daar is het allemaal wel mee gezegd , denk ik…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s