Win je met een roos de stem van de kiezer?

18-0443595953TAls er iets heeft gezorgd voor een afkeer van de politieke partijen zoals we die momenteel zien acteren is het toch wel de wonderlijke samensmelting van twee elkaar volkomen vreemde stromingen. Kennelijk was het idee de macht te kunnen grijpen zo aantrekkelijk dat de VVD en de PvdA elkaar omarmden en de tweede regering Rutte vormden die zoals we nu weten zich van hun eigen achterban en de daar levende wensen en verlangens niets meer aantrekken. Ze verkiezen liever de gedoogconstructie met hun politieke tegenstrevers dan een wat breder gedragen coalitie, zolang de mensen in dit land maar geen invloed kunnen uitoefenen op de macht. Die is voorbehouden voor een bepaalde elite die zichzelf ook nog heeft aangepraat ‘verstand van zaken’ te bezitten. De vele politieke en economische blunders maken  duidelijk dat je kennelijk geen enkele scholing behoeft te ondergaan om in het bestuur van dit land een rol te spelen. Niet wat je kunt doet hier de deuren open, maar vooral wie je kent. Of wellicht niet wilt kennen. Politieke partijen als PVV en SP zijn buitenbeentjes en vertegenwoordigen resp. Racisten en Maoisten, daarmee zet je toch snel een paar miljoen mensen in de hoek.

WP_004331In de hoek waar de klappen vallen, waar de meeste ellende in de maatschappij heerst en waar het zogenaamde ‘bezuinigen’ het hardste aan komt. Uit peilingen blijken die partijen nu net het meest populair, maar helaas voor veel proteststemmers heeft de heer Wilders in al zijn wijsheid besloten de gemeenteraadsverkiezingen zo’n beetje te laten voor wat het is, is Roemer veel te vaag over zijn politieke ambities en ging de partij 50Plus zowat ten onder door gesjoemel in een vorig leven van de voormalige lijsttrekker Krol. Gelukkig zijn in de gemeenteraden de partijen vaak nog wat anders dan alleen maar bezit met landelijke beleidslijnen of politieke machtsspelletjes. Letterlijk! De meest wonderlijke figuren hebben tegenwoordig een eigen lokale politieke partij. Voor of tegen een bepaald onderwerp binnen de besluitvorming.

WP_004333Goochelaars met slechts een enkele truc, maar dat kan verfrissender zijn dan die lui die al jonglerend op een hand proberen ook gewichten te heffen en daarbij het volkslied van ieder vreemd land te zingen behalve het eigen. Kortom, er wordt campagne gevoerd, maar meestal op heel vage en niets zeggende thema’s. Wat je vooral krijgt aangereikt is papier! Veel papier. Folders, flyiers, kaartjes en zo meer. Terwijl mensen juist iets plats tastbaars willen overhouden aan een partij. Eindelijk. Na al dat leeghalen van de huishoudkas. Iets krijgen, wat zou het mooi zijn. En dat snapt de PvdA, die deelt tenminste rozen uit. En niet de slechtste. 9 miljoen van die bloemen zijn er besteld. Met de beste bedoelingen, de meeste partijleden die elk weekend op de markt of bij de supermarkt staan kunnen er ook niks aan doen dat ze zijn opgescheept met een betwetende fractievoorzitter en een malloot van een truien dragende partijvoorzitter. Maar ze doen hun best. En wij pakken de rozen aan, koesteren ze in water en kijken met grote belangstelling naar de uitslagen van volgende week. Wedden dat het weer een chaos wordt? Valt op te wachten in een landschap vol principeloze kakelaars die het verschil niet weten tussen bezuinigen en lasten verhogen. Hoogmoed komt vast voor de val. Ik stem strategisch…op een lokale held….

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Politieke mening

7 Reacties op “Win je met een roos de stem van de kiezer?

 1. De gemeenteraadsverkiezingen mag ik aan meedoen, i.v.m. Duits paspoort niet met de landelijke? Maar goed ik was dus niet meer van plan om er enige energie in te steken daar ze gewoon toch doen wat ze zelf willen dat hele gedoe is een grote farce in mijn ogen het volk wordt belazerd waar het bijstaat.

 2. Dat is nou de reden dat ik bij voorkeur op een partij stem die vrijwel zeker in de oppositie beland, maar stemmen doe ik!

 3. J@n heeft gelijk en ik stem eigenlijk ook al jaren op zelfde manier. Zolang er zóveel kleine partijen zijn hou je dit soort gekwakkel met kabinetten die op driepoten staan te wankelen.

 4. Rob

  Stemmen blijft ons voorrecht.
  Klagen zal ons voorland zijn.

  Democratische groet,

 5. Zelf stem ik ook altijd op een partij die wellicht altijd in de oppositie blijven zal, ook al komt die beslist op voor het gewone wolk: de (Belgische) PVDA ofte vroeger AMADA. Je kan het misschien een verloren stem vinden, een proteststem is het zeker!

 6. Rebelse Huisvrouw

  Ik zit ook in dubio. Op wie moet je in hemelsnaam stemmen? Er is gewoon NIEMAND waarin ik maar het kleinste beetje vertrouwen heb. God, wat een ellende.

  • Rob

   Het niet stemmen is je stem weggeven aan de grootste gemene deler.
   Voor mij vooral gemene in de negatieve betekenis van het woord.
   Vrolijke voorjaarsgroet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s