De moeite waard; Paleis op de Dam!

Amsterdamse beelden 030807 005Nu ben ik al een tijdje woonachtig in of vlakbij de hoofdstad van ons landje. Ik loop al vele jaren lang met plezier in deze stad in de rondte en geniet van alles wat Mokum zoal te bieden heeft. Maar ik moet bekennen dat ik bepaalde toeristische attracties zelden of nooit van binnen zag. Een daarvan is het Koninklijk Paleis op de Dam. Dat gebouw is vooral bekend van recepties en balkonscenes waarbij ons Koninklijk Huis een prominente rol speelt, maar je mag daar als gewoon publiek zo af en toe tegen betaling naar binnen. Dus dat deed ik onlangs voor het eerst ook eens. Je waant je direct hoogwaardig en rijk, want de aankleding van het gebouw is ronduit prachtig. Had ik niet verwacht. Grote halen en zalen, schitterende slaap- en werkkamers. WP_003955Hier zijn geen Calvinisten bezig geweest maar vooral Franse decoratieartiesten die het voormalige Stadhuis van Amsterdam in opdracht van toenmalig ‘Koning’ Lodewijk Napoleon omtoverden in een schitterend woon- en werkpaleis. De Franse sfeer zit overal en dat is in dit geval geen echt nadeel. Het gebouw is een aantal malen van binnen en buiten opgeknapt, dat deed het geheel geen kwaad. Voor een feestje als de inzegening van onze nieuwe vorst en zijn gemalin, in april vorig jaar, is dit gebouw prima geschikt. Je kunt er een paar gasten prima ontvangen, ruimte genoeg. Natuurlijk mag je als bezoeker niet alles zien. Zou ook te gek zijn. Maar waar je wel mag komen is indrukwekkend, op sommige plekken wat kitscherig ingericht, maar wel indrukwekkend. Opvallend zijn de afbeeldingen van de voorouders van Willem Alexander. Vaak geen reclame voor het geslacht Oranje, maar soms ook weer wel. Zo is de jonge Wilhelmina een erg mooie vrouw, althans zoals ze in het paleis te zien is op een fraaie gemaakt schilderij. Wat me ook opviel was dat het befaamde balkon veel lager boven de straat van de Dam is aangebracht dan je vanuit de tv-beelden zou denken. Relatief laag dan.

WP_003926Je mag er niet op, ik had graag even gewuifd naar de onderdanen, maar nee, dat was niet toegestaan… Overigens is de bewaking stringent maar vriendelijk, en sommige mensen van deze dienst werken als gids wanneer je met vragen zit over wat je kunt of moet bekijken. Kom je in veel musea niet tegen. Hier wel. De ruimten voor garderobe en toiletten zijn op de begane grond te vinden of een etage lager. Half maart gaat het paleis weer even dicht. Mocht je de kans hebben voordien nog even een bezoekje aan stad en gebouw te brengen? Doen! Meer dan de moeite waard. Neem niet teveel tassen of zo mee, mag allemaal niet mee naar binnen. Camera’s wel, maar dan mag je absoluut niet flitsen. Daar is men wat spastisch over. Maar dat wijkt niet af van de norm in veel andere musea of gebouwen van deze strekking.

Advertenties

12 reacties

Opgeslagen onder Culturele mening, Historische mening, Toeristische mening

12 Reacties op “De moeite waard; Paleis op de Dam!

 1. Met de tegenwoordige camera’s zijn ook wel goede beelden te ‘schieten’ zonder flits.

 2. Wij bezochten het een paar jaar geleden min of meer toevallig.Was er voordien ook nog nooit geweest . Inderdaad mochten we óók het balkon niet op wat ik wel een beetje snap want als iedere bezoeker dat zou doen kon het wel eens véél te druk worden op dat balkon!
  Gebouwen die je van tV beelden kent zijn vaak “in het echt” minder groot dan je ze op TV zag. Ik had dat ook heel erg in de Ridderzaal in Den Haag, het leek er zó klein dat je je niet vóór kunt stellen dat iedereen er op prinsjesdag in past!

  • Mij viel juist op dat ik het binnen veel ruimer vond ogen dan het gebouw van buiten aan doet. En ook veel fraaier aangekleed dan die buitenkant doet vermoeden. Toen wij eind vorig jaar Den Haag bezochten en daar het Binnenhof overliepen vond ik het daar idd net Madurodam. Zo klein allemaal…Maar ben er niet binnen geweest….

 3. Ik schaam me zo hè… Ik heb jaren en jaren in Amsterdam gewoond, liep er zo vaak langs en dacht telkens: ‘ik moet eens naar binnen’. Stom van me, het is er tot op heden nog niet van gekomen. Bij een van de eerstvolgende gelegenheden ga ik zeker naar binnen. Beloofd!

 4. Wel de moeite waard idd. Ik ben er ook al eens geweest een paar jaar geleden.

 5. Shame on you, als Amsterdamliefhebber het paleis nog niet verkend? Ik was er jaren geleden al binnen hoor, maar hé ik ben dan ook een toerist *wink, big smile*. Het gebouw is zeker de moeite van een bezoek waard, dat bewijst jouw knap log weer maar eens…
  Wat ook de moeite waard moet zijn is de hele komende week, geniet er van Leo!

  • Reken maar dat we er weer iets van maken deze week. Net als jij. De camera’s in de aanslag, de ogen open, dan ontdek je elke dag weer nieuwe dingen en ook leuke zaken, de moeite waard om te beschrijven…

 6. Ja Leo een prachtig gebouw en zonder die Franse fratsen was het al erg mooi en zeker wat betreft uitgangspunt vele malen beter dan het stadspaleis dat de Fransen er van maakten. Helaas hebben de Oranjes dat in opvolging van de Napoleons voortgezet. Het zou veel mooier zijn als het weer werd waar het voor werd neergezet. Een openbaar gebouw dat een open ontmoetingsplek is voor de Amsterdammers en haar bezoekers.
  En…. heel jammer dat het nog steeds nodig is om die schutting er voor te zetten tegen de wildplassers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s