Dure patserhuizen…

WP_002267

Kijk je in je eigen omgeving eens in de rondte zie je al snel dat de gemiddelde huizenprijs de afgelopen jaren een flinke knauw heeft gekregen. Heel wat opgebouwde waarde verdampte door de crisis, maar zeker ook mede door de absurde plannen van een kabinet dat geen echte visie wist te ontwikkelen op dit punt en zich op zijn rug liggend over leek te geven aan de leden van de Kunduzcoalitie. In die laatste groep politieke partijen zetelt er een die meent dat alles wat ons is overkomen de schuld is van oudere huizenbezitters die het wagen om na een leven lang hard werken met pensioen te gaan. En daarbij hun duur betaalde villa’s via de Hypotheekrenteaftrek te laten financieren door jonge lieden in een of ander sociaal afbraakhuurwoninkje. Het zal duidelijk zijn dat ik bewust deze overdrijving toepas om mijn punt te maken. Ouderen zonder kansen op de arbeidsmarkt (en boven de 40 ben je al oud tegenwoordig) door laten werken tot je 67e of langer is echt een idee dat slechts voorkomt uit het brein van een verwrongen geest. Dat geldt ook voor de HRA-beperking. Hoe dan ook, de prijzen daalden voorspelbaar en de kans dat je een huis tegenwoordig binnen een jaar verkoopt is gering. Vandaar dat heel wat eigenaren met dank aan de Wageningse profeet flink onder water zijn gegaan en nu in armoede en uitkering terecht zijn gekomen.

Warmond, laan met prunusbomenGoed om wellicht te onthouden als u straks weer gaat stemmen! Hoe dan ook, al dat gedoe heeft geleid tot een flinke daling van de huizenprijzen. Als je nu goedkoop wilt wonen, echt goedkoop, moet je zijn in steden als Kerkrade, Het Bildt, Delfzijl, Pekela of Heerlen. De prijzen daar daalden in een jaar tijd flink. Limburg en Noord-Oost-Groningen als rampgebieden voor huiseigenaren. Maar er zijn ook plekken waar je echt nog even miljonair moet worden om er te mogen wonen. Zoals in Laren, waar de prijzen alleen maar omhoog gaan, of Bloemendaal. In andere villagebieden zoals Blaricum, Wassenaar en Naarden dalen de prijzen fiks, en zijn die dalingen percentueel net zo groot als in gemeenten als Delfzijl of Pekela.

04112011(001)_editedEn bij prijzen in die villadorpen die gemiddeld ergens rond een half miljoen liggen telt dat sterker aan dan bij 140.000 euro.  Volgens de Vereniging Eigen Huis die deze cijfers onlangs publiceerde is Laren echt op afstand de duurste gemeente van Nederland. Een beetje huis daar kost al snel 624.000 Euro. Maar dan woon je wel op stand. Aardig is ook dat in de regio waar ik mijn domicilie heb, Amsterdam, de markt weer aantrekt en de prijzen weer worden overboden door kopers die echt weer in de markt zijn voor huizen in deze regio. Dat is goed nieuws. Al ben ik wel bang dat het orakel van D66 straks weer iets bedenkt om ook dat gat te dichten. Want dat ook andere mensen enige welvaart ontwikkelen is de man kennelijk een doorn in het oog. Voor ons, huiseigenaren, is het maar te hopen dat de markt zodanig werkt dat hij met zijn stroming straks wordt uitgezweten. Al vrees ik dat dit niet het geval is. En dan zijn we nog verder van huis….

Advertenties

10 reacties

Opgeslagen onder Algemeen, Politieke mening

10 Reacties op “Dure patserhuizen…

 1. Mijn raad aan iedereen op dat gebied kan kort zijn: Aflossen die hypotheek en blijven zitten waar je zit. Dan word je nog wel geschoren door de gemeente via de OZB, maar de banken doen dan niet meer mee. Je moet dan natuurlijk wel wat spaargeld hebben………

  • Ik ben het volledig met je eens J@n.

  • Dat laatste is dan wel voorwaarde. Maar als je (of beiden) werk bent/zijn kwijtgeraakt en de lasten doorgaan is aflossing slechts een theoretische benadering. Alles heeft met elkaar te maken en huiseigenaren worden wel erg gepakt door een regering die de verantwoording graag op de verkeerde schouders legt en een malloot van een machtsbeluste neoliberale oppositiepartij die ons graag ziet doorwerken tot we er dood bij neervallen..

 2. hier ben ik het toch zeker niet op alle punten met je eens. Er is een tijd geweest dat de huizen in snel tempo véél meer waard werden .Een waarde die op geen énkele andere wijze te rechtvaardigen was dat “dat er vraag was” aan materialen was die waarde niet terug te vinden maar het werd “wat de gek er voor geeft ” en dat dáár via de HA veel belasting geld in verdween is schandalig.
  HA zou beperkt moet worden tot starters en huizen tot ,pakweg, anderhalve ton. De dalende huizenprijs betreft ook in hoofdzaak juist dat dure segment in de markt logisch…het huis zélf is die prijs gewoon niet waard als de prijs jarenlang onevenredig in prijs gestegen is.
  Huizen tot +/- twee en een halve ton zijn nauwelijks in prijs gedaald en wie dán in de problemen komt heeft destijds meestal zijn verstand uitgeschakeld bij de aanschaf van een hypotheek .Iedereen moet zich toch realiseren dat het geleend geld is dat hoe dan ook terug betaald moet worden maar veel mensen geloven ieder sprookje.en weigeren hun gezond verstand te gebruiken , dan wordt het op de blaren zitten als je de billen brandt ! En vergis je niet, je hoeft heus geen bovengemiddeld begaafd mens te zijn om niet in dat soort valkuilen te trappen ,logisch nadenken is meer dan genoeg.

  • Kopen is nu eenmaal goedkoper dan huren en dus doen mensen van alles om een huis te “bezitten”.. Niet moeilijk dat ze daar zo door gedreven zijn dat ze op den duur verzuipen in hun veel te dure huis.

  • Mensen hebben niet alleen maar zo op de gok gekocht. Bedenk maar eens dat de huurmarkt al jaren weinig te bieden heeft, gewoon al jaren op slot zit. In sommige steden wachtlijsten voor een normaal mens van 15-20 jaar. Dan ga je zoeken naar koop. Kleine appartementen, flats, eengezinshuizen. Je betaalt gewoon de prijs. Maar door de grote vraag en het indertijd relatief lage aanbod, hoge prijzen. Wie is dat te verwijten??? Men heeft decennialang te weinig gebouwd en ook nog eens voor de verkeerde doelgroepen. Men bouwde op plekken waardoor het forenzenverkeer enorm is toegenomen, dacht niet na over o.v. Fout op fout. Om nu alles op de schouders van die kopers te leggen en die het kind van de crisisrekening te laten worden is mij iets te gemakkelijk. Bij een rente van 5-8% wat de gemiddelde kopers betaalden over het geleende geld zaten zij aardig in de lasten. Zeker als je bedenkt dat ze ook nog Huurforfait betalen en aan de gemeente hun bijdragen moeten doen op basis van de door die instantie vastgestelde woningwaarde. En die zakte niet mee met de dalingen op de woningmarkt, maar steeg wel toen die prijzen omhoog gingen. Kortom, niet al te eenzijdig aankijken tegen hoe de woningmarkt zich ooit ontwikkelde. En laten we vooral ook blijven kijken naar hoe deze crisis is ontstaan, wie de echte schuldigen waren en naar het feit dat de huidige oplossingen van het orakel uit Wageningen een omgekeerd evenredig effect hebben gehad. Iemand in een normaal eengezinhuis verloor in een paar jaar tijd iets van 80 mille aan waarde. Gewoon verdampt. En oplossingen worden niet aangedragen. Wel nieuwe lasten! Abjecte stromingen, nooit op stemmen!

   • Wie vertel je het…. wij hebben nog een periode gekend dat de rente 13 % was en als we géén verstandige hypotheek hadden gehad zouden we daaraan kapot gegaan zijn . Het was niét makkelijk maar het is goed gekomen.
    En natuurlijk hebben wij later óók de wervende brieven van de bank gehad dat we een overwaarde van meer dan een ton zó op konden nemen….. je zal ze de kost moeten geven wie er op dié manier in de ellende gekomen zijn, Héél veel mensen hadden met wat meer gezond verstand zeker niét in de problemen hoeven komen .

 3. Ik weet natuurlijk niet hoe de toestand in Nederland is, maar in België blijven de prijzen van de woningen de pan uit swingen. Meer en meer mensen moeten huren en weet je wat? Nu gaan ze de huren ook nog eens de hoogte in laten gaan. Is het verwonderlijk dat er elke dag daklozen bijkomen?

  • Hier zijn onder druk van de neoliberalen en asocialisten de huren ook vrij gegeven. Dus die gaan nu met 8-10% jaarlijks omhoog. Vrije sector is al onbetaalbaar, maar sociale woningbouw doet er weinig voor onder. Huren is dus niet zo 1,2,3 een alternatief voor kopen. Honderdduizenden woningzoekenden wanhopig en gewoon in de knel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s