Onbekend maar best mooi; Gronau!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk kende het plaatsje voorheen slechts van langs rijden of uit de zeldzame nieuwsfeiten die er plaatsvinden. En dat terwijl het zo strategisch net over de grens bij Enschede gelegen is; Gronau. Stad met iets van 40.000 inwoners die zich mogen verheugen in een fraaie omgeving, een gezellig centrum en voldoende horeca om het leven leuk te houden. Vlakbij het centrum ligt een enorm park met daarin de nodige natuurlijke aantrekkelijkheden, naast een aardig uitziend popmuseum en wat waterwerken. Men legde dit geheel aan op een terrein dat ontstond na de sloop van oude textielfabrieken die hier ooit zorgden voor groei en bloei, maar tegen de concurrentie vanuit de lage-lonenlanden niet meer op konden. Een uitkijkheuvel in het park zorgt voor een wijds uitzicht, maar je moet dan wel even klimmen. Het centrum biedt de nodige bekende maar vooral ook onbekende winkels. Je kunt echt in het hart van dat centrum zelf parkeren, een paar uur ondergronds kost je 2 euro, dat lijkt me goed te doen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOpvallend zijn de goed bijgehouden perken met (soms wilde) bloemen, de fraaie beelden, mooie fonteinen, en de grote kerk met twee enorme torens die midden in het centrum te vinden is en die open staat voor bezoek. Bekijk het met zilver aangeklede altaar en geniet even van de rust binnen. Echt mooi is de kerk overigens niet, maar je ziet wel erg fraaie gebrandschilderde ramen. Jammer dat ook in Gronau het enige warenhuis (Hertie) het niet redde en intussen al een tijd geleden is gesloten. Daarmee lijkt het geheel wat op het aanbod in Bocholt waar de zelfde situatie speelt. Het is in ieder geval een plaats waar veel Nederlanders naartoe trekken en in de winkels komt men je met onze taal waar nodig aardig tegemoet. Gronau ligt op een kilometer of 5-6 van Enschede, is van alle kanten goed bereikbaar en geeft je het gevoel dat je toch al diep in Duitsland bent doorgedrongen. Onbekend bij veel Nederlanders denk ik, maar als je in de buurt bent echt de moeite van het bezoek waard.

Advertenties

9 reacties

Opgeslagen onder Culturele mening

9 Reacties op “Onbekend maar best mooi; Gronau!

  1. Grappig dat je net over de grens zo’ n echt Duits gevoel kan hebben… Ik kende het plaatsje ook alleen van naam en langsrijden…

  2. Grappig dat een plaatsje net over de grens je het gevoel kan geven dat je heel ergens anders ben. Ik kende het plaatsje ook alleen van langsrijden en naam…

  3. En zo liggen er vlak over de grens vele dorpen en steden die heel verschillend zijn met die in Nederland. Gronau is inderdaad een heel aardig plattelandsstadje.

  4. Voor € 2.– een paar uur parkeren lijkt me inderdaad al een aardige aanbeveling, kom er om in Nederland !

    • Meestal is het parkeren in de niet al te grote steden van Duitsland goed te doen. Maar ook in Aken slaat de Nederlanditus op dit punt toe. Dagje parkeren kost je daar inmiddels ook 12,50 euro. Best geld….

  5. Ik heb er ook nog nooit van gehoord… gelukkig heb ik jou en je blog om dit gat in mijn cultuur te dichten! Blijkbaar had je er een fijne tijd hé Leo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s