Kwekmajorenbeleid!

OLYMPUS DIGITAL CAMERATuurlijk, het is weer komkommertijd en dan krijg je telkens weer te maken met de meest wonderlijke uitslagen van onderzoeken door al dan niet serieus te nemen instanties. Ik heb er in het verleden wel eens meer op gewezen en kreeg dan wisselende reacties. Onlangs kreeg ik er weer een paar onder ogen en ik wil u de gevolgen van al die onderzoeken niet onthouden. Stel dat je van plan bent om belastingen te heffen op het gebruik van het trottoir in een stedelijk gebied. Niet omdat je meent dat de straatstenen slijten door al te veel passerende schoenen of slippers, maar gewoon omdat je in de huidige crisistijd behoefte hebt aan meer overheidsinkomsten. Wat laat je dan onderzoeken? Simpel, je telt het aantal afgelegde voetstappen op zaterdagen en constateert dan met gespeelde verwondering dat de afgelopen tien jaar het aantal wandelaars zodanig is toegenomen dat van afname van het gebruik van dit trottoirs geen sprake is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn dat je nu niet anders meer kunt dan al die lopers belasten. Je neemt dat onderzoek dan als uitgangspunt voor beleid en zorgt er voor dat zij die in de steden deze door jou (met belastinggeld overigens..) aangelegde voetgangerszones binnenkort zullen vallen onder nieuwe wetgeving waardoor de milieubelasting een stuk minder zal zijn. Het paard achter de wagen natuurlijk en op het eerste gezicht onlogisch, maar daarom niet minder realistisch.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVooral zij die behoren tot de zgn. progressieve hoek van het politieke spectrum vinden in dit soort onderzoek en beleid een bijna orgastische bevrediging. Men past deze logica veelvuldig toe op zaken als milieuheffingen, Motorrijtuigenbelasting, afvalheffingen en het als pure diefstal te betitelen fenomeen van de hondenbelasting. Moet men omwille van het landelijk partijbelang ergens een heffing inleveren komt er vanzelf wel weer een van geitenwol ondergoed voorzien figuur voorbij die wederom onderzoek doet naar de gevolgen van ons menselijk handelen waaraan een bijna sadistische heffing te koppelen valt.

Benz Patent-MotorwagenOnlangs zag ik weer eens een voorbeeld van wat ik hiervoor bedoel. Men had uitgerekend dat het wagenpark in ons land de afgelopen tien jaar sterk was verouderd en dat er sprake was van gelijkblijvende CO2-belasting door het wegverkeer. Op het oog een logische conclusie, maar niet volgens de werkelijkheid. Immers, het wagenpark is sec weliswaar ouder geworden, maar we hebben vele jaren lang toegestaan dat ‘slimme jongens’ oude auto’s van een jaar of 20-25 geleden naar ons land haalden en hier verkochten. Vrij van MRB te berijden en daarmee de milieubelasting aardig opvoerend. Daarbij zijn moderne auto’s steeds beter geworden en blijven die langer in gebruik, mensen doen er domweg langer mee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPlus het feit dat er elk jaar, ook ondanks een crisis, 400.000 nieuwe personenwagens worden verkocht. Is daarmee de stelling van het onderzoek bewezen? Nauwelijks, immers, over drie jaar zijn al die oude zigeunerbakken uit het verkeer verdwenen, het voordeel is per 1 januari a.s. opgeheven, en het aantal hybrides en elektrische voertuigen stijgt. Langzaam, maar toch! Dus zijn die cijfers niet meer dan een Polaroid foto van een situatie per 31 december 2012. Maar kennelijk van voldoende waarde om in het nieuwe kalenderjaar de lasten weer eens flink te verhogen voor de gemiddelde berijder van een moderne heilige koe. Oorzaak en gevolg. Als men op alle beleidsterreinen eens dezelfde logica en ‘eerlijkheid’ zou toepassen was het snel gedaan met de criminaliteit in de grote steden. Maar daar passen die bureaustatistici voor. Niet politiek correct genoeg. We doen het maar op de ouderwetse wijze, en dus dat onderzoek naar het trottoirgebruik door al die wandelaars……We zullen ze krijgen!

14 reacties

Opgeslagen onder Persoonlijke mening, Politieke mening

14 Reacties op “Kwekmajorenbeleid!

  1. Ik kreeg enige tijd terug het verhaal te horen dat de stroompalen voor electrawagens gratis is.
    Ik ben nu aan het uitrekenen hoeveel kabel ik nodig heb om mijn huis van gratis stroom te voorzien. Tenslotte gaat 70% van de energie verloren bij de winning van stroom. Maar als het dan nog gratis te verkrijgen is ….
    Dit als reactie op jouw laatste foto.
    Over het lopen, ik loop vanaf nu nooit meer op een stoep, maar alleen op de weg.
    Vrolijke Vakantiegroet,

  2. De overheid heeft geld nodig en komt het niet uit de breedte dan komt het wel uit de lengte, dan geven ze het maar een mooie naam en wij betalen.
    De grootste diefstal vind ik echter de belasting op sterven, wat voor naam hebben ze dat ook weer gegeven? Het valt me zo direct niet in, maar schande blijft het!

    • Het zijn schandelijke heffingen J@n, het maakt niet uit hoe men het noemt. Alleen maar om de burger nieuwe poten uit te draaien en dan ook nog komen met het verhaal dat men het doet om te kunnen bezuinigen. Hoe krom krijgt een policitus het geredeneerd….?

      • Ondertussen weet ik hoe de schandaligste belasting die men ooit heeft kunnen bedenken heet, het heeft de mooie naam ‘Successierechten’!

  3. Het zijn in mijn ogen allemaal dieven of witte boorden criminelen.
    Die lui moeten ze allemaal ontslag geven(zonder oprotpremie of regeling) dan weten ze wat het is als je zonder werk zit en niet meer aan de bak komt omdat de hele economie naar de knoppen is geholpen.

  4. Ik laat dit even aan mij voorbij gaan. Zonde van het mooie weer om er kwaaie zin van te krijgen. Even de kop in het zand steken -:)
    Groetjes.

  5. Er valt héél veel geld te halen met door de overheid telen “verstrekken ” van drugs, flinke accijns erop en het mes snijdt aan twee kanten , als men met een rederijke prijs werkt is er geen bestaansgrond meer voor drugs criminelen . Twee vliegen in één klap, minder criminaliteit en méér accijns inkomen !
    Maar ja , dat zál wel weer te simpel gedacht zijn volgens Den Haag !

    • Als men ontdekt dat het meer oplevert om drugs gewoon in de supermarkt aan te bieden via accijnzen en BTW, zal men het vast niet laten. Want dan krijg je extra inkomsten en hoef je aan de andere kant niet meer te controleren. Kan men de echte misdadigers in dit land achterna zitten, de verkeersdeelnemers die het land onveilig maken met hun 2-8 km/u te snel rijden of het zonder licht voeren op de fiets…

  6. En voor wanneer een belasting op de lucht? Want we ademen met zijn allen meer in dan vroeger, we zijn met heel wat meer inwoners in onze landjes hé?

  7. @Jan – Ja, successierechten, om het over grafrechten etc maar niet eens te hebben. Want ook daar zit een belastingcomponent in…

Plaats een reactie