Rotterdamse accenten…

Ooit, lang geleden, ik werkte als bedrijfsleider in het Mokumse autodealervak, haalden we een leuk onderhoudscontract binnen dat ons hielp de werkplaats flink bezet te houden. Veel werk, veel reparaties. Opdrachtgevers waren een stel slimme handelaren die vanuit het Rotterdamse enigszins naïeve en vooral op een lage koopprijs ingestelde Amsterdammers auto’s wisten aan te smeren. Nou ja, auto’s, sommigen verdienden die naam nog wel, maar er zaten ook echte wrakken tussen hoor. Met garantie. Vanuit drie Mokumse vestigingen werkten die lui snel en efficiënt en verdienden koffers met geld aan hun handel. Gladde praters, een pak vol beloften. En mensen die verliefd op een auto worden zijn vaak met een enkele vinger te lijmen. Het lukte de toch een heel andere taal pratende lieden uitstekend. En wij moesten de evt. ellende oplossen. ‘Onder garantie voor de klant’, dat sprak. Maar wel binnen de grenzen van het beschikbaar gestelde budget. Wat meestal aardig mager was.

En voor weinig konden wij niet van een tiendehandsje een nieuwe auto maken, ook al hadden we perfecte technici in huis met een ongekend talent tot improviseren. Het ging lang goed. Soms was er een conflict. Zo herinner ik me de klant die een enorme Cadillac Fleetwood had gekocht om hier op zijn eigen klantenkring indruk te maken. Goudkleurig, een metertje of acht lang of zo (zo leek het…). De man was zelf in een schitterend pak gestoken en gedroeg zich als Heer Olivier. Tot hij ontdekte dat de enorme Yank niet op acht, zoals beloofd, maar op zes cilinders voortgang boekte. De Cadi was niet voor niets in de handel gekomen en verkocht. Maar de man eiste van onze werkplaatschef dat die alle problemen zou oplossen. Die belde met de Rotterdamse opdrachtgevers, waar geen witte rook uit de schoorsteen kwam voor een totale motorrevisie. Dat was niet gebudgetteerd…. De zakenman werd enorm boos toen hij het nieuws vernam dat zijn representatieve Yank niet tot nieuwstaat werd omgevormd en bedreigde onze werkplaatschef met alles wat een boze klant maar kan bedenken. Die belde nog even naar het adres van de opdrachtgevers. Immers wij waren geen partij in dat conflict. Binnen tien minuten stopte er een Mercedes van de sportieve en uitgebouwde soort voor de deur van de werkplaats. Daaruit stapten drie kleerkasten van kerels die meteen op de zakenman afliepen en hem op enigermate indrukwekkende toon vroegen: ‘zijn er problemen meester?????’. De zakenman kromp ineen. Dit waren de autoverkopers en die maakten de regels wel zelf uit.

De Cadillac ging, met aan het stuur een van de kleerkasten, terug naar het verkooppunt en wij zagen man noch auto ooit weer. Dat gold na een maand of zo ook voor de Rotterdamse verkopers. In een weekend tijd werden drie vestigingen compleet leeg gereden en waren ze nergens meer te bekennen. Overigens waren wij toen keurig betaald voor al het verrichte werk. Dat was dus allemaal iets van 35 jaar geleden. Onlangs kocht een lieve vriend van ons een kleine dieselauto bij een soortgelijk adres in Hoofddorp. Uit zijn verhaal over het verschil tussen advertentie en realiteit maakte ik op dat de manier van zaken doen van de betreffende verkopers ongeveer gelijk was aan wat ik hiervoor omschreef. Ik kon niet nalaten te vragen of die kerels wellicht een Rotterdams accent hadden……..

Advertenties

17 reacties

Opgeslagen onder Automening, Persoonlijke mening

17 Reacties op “Rotterdamse accenten…

 1. Spannend verhaal!
  Gelukkig rijd ik geen auto en ga ik nooit met een taxi.
  De huidige en komende olieprijzen maken dat het filerijden steeds minder zal worden.
  Ik begrijp dat Wetenschappers berekenen dat binnen 35 jaar alle aardolie op zal zijn.
  Vriendelijke groet

  • Dat verhaal over die oliereserves wordt nu al decennia lang verteld. Maar intussen is er nog geen grootmacht in paniek. Toch wat meer een indicatie voor mijn mogelijke angstdromen dan de zwarte voorspellingen van de taksenheffers die menen dat het zeilschip en de roeifiets weer opgeld moeten doen. Mensen achter de eigen dijken wordt veroordeeld door links, maar eigenlijk zou men dat zelf toch ook het liefste zien..opmerkelijk!

 2. @Rob Alberts: Maak daar maar vijftig jaar van. Binnenkort kan immers met de plundering van Groenland en de Noordpool worden begonnen.

 3. Ja Leo, het is helemaal niet gek dat de autohandel en alles wat ermee samenhangt zo’n slechte naam heeft. Op de manier die jij beschrijft wordt er nog steeds gehandeld, onlangs nog kunnen zien bij het leegroven en faillissement van de Opelvestigingen hier in de omgeving.

 4. Tja… wat moet ik hierop zeggen? Dat het allemaal cowboys met een Rotterdams accent zijn? *wink, big smile*. Maar het is weerom een knap geschreven log geworden!
  Bedankt lieve neef voor je al even lieve reactie je bent een schatje!

 5. hartelijkehothulk

  Ik werkte ooit in een garage en daar kwam LL binnen stappen te samen met “de kassier”.
  “kijk eens naar zijn linkerborst, daar zit een grote bobbel”, zei een ander monteur wijzend op de “kassier”.
  LL was Linke Louwie, beroep autohandelaar!

 6. Als érgens geldt dat je goed moet uitkijken waar je je spullen koopt is het wel in de autohandel ,in ieder geval als je zélf niets van auto’s afweet !

 7. Alle clichés uit de kast en dat jij daar aan hebt meegewerkt Leo tssssssss.

  • Kees, het waren nog andere tijden, gelukkig blijken er nog steeds mensen te zijn die daar graag in willen blijven hangen (of handelen…). Het betreffende bedrijf waar de ons bekende zo schandelijk werd opgelicht heeft een hele schare ‘volgers’. Slachtoffers die allemaal in de maling zijn genomen, nu, anno 2012! Die handelaren voldoen dus aan het eigen vooroordeel, hoef ik niet voor ze te doen…

 8. Bedankt mijn lieve neef, voor je al even lieve en heerlijke reactie!
  En ik hoop dat jij de dag ook mag vieren…

 9. Verdomd die tweede, dat is die Buick die ik in Holly, Michigan zag staan. maar dat is hoe succesvol zakendoen ij een belangrijk deel van de gevallen gaat: niks eerlijke concurrentie en vrije markt, maar gewoon oplichten, intimideren en de concurrentie met geweld uitschakelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s