Crisishorizon

We gaan er met zijn allen mogelijk in de komende jaren op achteruit. Nou ja, wellicht ietsjes! Dit zou kunnen inhouden dat we (gemiddeld) niet meer vier keer per jaar een aantal dagen of weken vakantie kunnen vieren of zo, maar nog ‘slechts’ drie keer. Dat we mogelijk moeten overwegen om de kinderen niet meer naar zowel hockey, paardrijden en tennissen te laten gaan, maar dat ze keuzes moeten maken en een van die pleziertjes moeten laten vallen. Het kan inhouden dat we geen wijn meer bij het eten drinken maar water, dat we niet meer met de auto naar de lokale Aldi of AH reizen maar met de fiets. Onze mobiele telefoons kunnen we niet meer ieder jaar doen opvolgen door een nieuw en nog geavanceerder exemplaar, en we moeten wellicht nadenken over het iets goedkopere abonnement op een andere tv-gids. Dat zijn de keuzes die we moeten maken. Maar dan eten we nog steeds elke dag tenminste drie maaltijden, volgen we nog steeds goed onderwijs, wonen in een comfortabel huis, worden prima verzorgd in het onverhoopte geval van een medisch probleem en blijven we nog steeds omgeven door lieve familie en vrienden en leven we in een land zonder oorlogsdreiging. Natuurlijk generaliseer ik de plusjes en de minnetjes maar ik wil maar stellen dat het met die teruggang best zal meevallen. Mits we de hersens gebruiken en de broekriem wellicht een tandje strakker aantrekken. In de wereld zijn heel wat mensen te vinden die leven in omstandigheden waar wij niet eens over willen nadenken. Waar eten en schoon drinkwater geen dagelijkse kost zijn, waar comfort bestaat uit een setje kleding voor een hele maand, reizen onmogelijk, en een dak boven het hoofd al wordt gezien als luxe. Veiligheid is er vrijwel nooit en elke ellendige ziekte kan je dagelijks treffen. Die mensen hebben reden om te klagen en onzeker te zijn over hun toekomst. Wij niet! Natuurlijk, niemand wil inleveren en uiteraard zijn er altijd lieden die het minder treft dan anderen. De een is slimmer, sluwer, uitgekookter wellicht, maar soms wordt er ook enorm hard gewerkt. Toen ik nog niet voor mijzelf werkte waren werkweken van 65-80 uur echt geen uitzondering. Mag je dan een paar centen verdienen s.v.p.? Misgun het dus anderen niet, behalve als ze het met stelen en graaien bij elkaar hebben geveegd uiteraard. Maar zelfs dan. Hoe dan ook, als we teruggaan naar het levensniveau van zes jaar terug, grote kans dat dit niet zo is maar laten we het voor de gelegenheid eens inbeelden, is er dan veel om voor te vrezen of om over te klagen? Nee? Nou dan! En voor iedereen die vreest dat we in de crisis van de jaren dertig zullen terugvallen, verkoop alles wat je hebt, koop goud, ga wonen in een bunker in de duinen, sla vooral veel blikvoer in probeer de crisis uit te zitten daar……! En jij? Ook zo bang voor de komende recessie? Wat zou je per se niet willen inleveren????

Advertenties

30 reacties

Opgeslagen onder Persoonlijke mening

30 Reacties op “Crisishorizon

 1. Ach wij leven al 10 jaar in een crisis, slechter dan zo wordt het niet….En wat ik niet zou willen inleveren is de gezondheid van mijn kinderen, mijn man en mezelf.

  • Dat laatste is uiteraard het meest belangrijke van alles. En idd weten jullie intussen wel wat ‘een stpaje terug’ inhoudt….Maar houden jullie ook vast aan het motto: ‘Luctor et emergo’ toch?

 2. Tham

  Nee ik ben er niet bang voor nog.. we zien wel wat er ons te wachten staat… en als iedereen lijdt dan is het gedeelde smart. Wat ik ik perse niet in zou leveren? Geenidee…. we kunnen allemaal met minder als je naar andere armoe landen kijkt.. Ik denk dat onze kinderen het veel moeilijker gaan krigen dan wij ouderen..omdat zij gewend zijn aan luxe.. aan 2 of 4x met vakantie gaan..om te nieuwste snufjes van electronica te willen houden enz.. Dan is inleveren moeilker dan zij die al niet veel luxe kennen.

  • Ongemerkt zijn wij allemaal gewend geraakt aan luxe hoor. We hebben meestal CV in huis, douche/bad, warm water in overvloed. We kopen ons gek aan allerlei leuke dingen, eten en drinken meer dan goed voor ons is en sommigen pakken nog een peperduur rokertje ook….We rijden auto, sommige gezinnen hebben er twee, drie of zelfs vier voor de deur staan. We gaan niet meer naar Texel maar naar de Malediven op vakantie en als het kan een keer of wat. Kortom, als het op krimp aankomt is het een kwestie van keuzes maken. Ik zou denken dat we barsten van de overvloed, zeker als we het vergelijken met simpele zielen elders in de wereld…

 3. Probeer je eens in te denken dat je een gezin moet onderhouden van een minimum inkomen. Dan ga je niet terug van twee vacanties maar naar helemaal geen vacantie. Dan is de eigen bijdrage voor de zorg een weekgeld enz. Niet iedereen hier heeft het zo royaal.
  Groetjes.

  • Joke, waar we aan de onderkant van de maatschappij mensen hebben zitten die echt elke eurocent moeten omdraaien, zijn er ook heel wat lieden die belangrijke keuzes moeten maken of ze vijf of vier keer per week uit eten gaan bij een viersterren-restaurant, of ze daarbij de RangeRover of de Porsche meenemen en of ze naar Parijs of Brussel gaan voor de boodschappen. Ook die moeten keuzes maken, en dat valt bepaald niet mee…

 4. Zolang ik me kan herinneren wordt er door de politiek gepraat over de broekriem aanhalen of een equivalent daarvan en het gaat ons over een langere periode gezien steeds beter. Nee Leo, ik maak me er niet zo druk om, maar er zijn ook in Nederland zeker wel mensen die het minder hebben, denk maar aan de voedselbanken, daar gaat men ook niet naartoe uit weelde.

  • Inleveren zou op dat niveau niet mogen J@n. Wie al aan het absolute minumum zit wordt naar ik begreep dit keer ook ontzien. Ik hoorde onlangs via de radio dat in de afgelopen periode vooral bejaarden, allochtonen en alleenstaande vrouwen met kinderen er op vooruit waren gegaan. Opmerkelijke statistische feiten, zeker in het licht van wat er altijd op radio en tv over wordt beweerd….

 5. Tham

  De kringloopwinkels zullen wel gaan gedijen dan.. ;)) Ik had alleen nog eens gehoopt op een vliegvakantie naar een warm land ofzo.. nog nooit gevlogen dus. Met 8 kinderen kwam het daar nooit van, en ook hadden we geen vetpot met 1 salaris, nu er 5 de deur uit zijn en ik wat werk, gaat het allemaal iets makkelijker, dus dat stapje terug zou voor mij niets erg zijn. Al zouden we naar kleiner moet wonen gaan, al zou ik mijn autootje in moeten leveren.. al zouden we met alles moeten minderen.. dan nog kun je zelf maken wat er van te maken valt. Tevreden zijn met wat je nog wel hebt en kunt doen. Zolang je dan ook nog wat kunt delen met anderen.. maakt me dat gelukkig. En ik denk dat als mensen elkaar niet vereten en verbijten er juist een saamhorigheid kan gaan ontstaan. Iedereen moet stapjes terug doen dan.. en de minimale inkomens daar zouden mensen die toch meer hebben dan toch een handje kunnen helpen.

 6. Ach ja, het zal vreselijk afzien worden aanstaande jaarwisseling. Misschien wordt er maar voor € 50 miljoen aan vuurwerk afgestoken ipv. voor € 60 miljoen.

 7. Tham

  Ja Wieneke zolang er zoveel miljoen vuurwerk nog afgeschoten kan worden…
  Vanavond op nl2 om 21.20 Zembla… Over gezinnen die niet rond kunnen komen.

 8. Laurent

  Erg waar verhaal voor diegenen met een normaal inkomen, ben ik helemaal met je eens!
  Maar er zijn ook matregelen die diegenen met een minimum- of bijstandsuitkering 80 euro per maand erop achteruit doen gaan, en op een inkomen van tussen de 600 en 1000 euro per maand tikt dat enorm hard aan.

  • Zie mijn antwoord aan Jan, Laurent. De statistieken wijzen op een verrassend beeld over wie er de afgelopen periode op vooruit zijn gegaan. Hoe het precies kan weet ik niet, maar ik was echt stom verbaasd over die conclusies…

 9. Het wordt de komende tijd voor niemand leuker. Iedereen zal in moeten leveren en zich soms af moeten vragen of bepaalde aankopen nu wel echt noodzakelijk zijn. Ik krijg al vier jaar niet meer pré-pensioen van het ABP, maar je zal mij niet horen klagen. Wel let ik op bepaalde zaken. En wat dat allemaal is, dat is een privé zaak. Fijn weekend amigo ook namens Mara.
  Saludos
  Albert

  • @Albert – Jullie leven in redelijke luxe nog, meerdere auto’s en soms wat Spaanse zon. Inleveren zou kunnen inhouden dat je keuzes moet gaan maken over die auto’s of het al dan niet aanhouden van twee woonadressen. En dat zijn geen fijne gedachten…..

 10. Tja lieve neef, nu de godsdienst ons niet meer bang maakt met hel en verdoemenis, heeft men de crisis uitgevonden om ons klein te houden… en ongelukkig. Zelf probeer ik dat allemaal ver van mijn bed te houden en pluk de dag zoals hij komt. Aan de plannen van het kapitalisme valt toch niet te tornen, of zie ik dat mis? Laat het in elk geval niet te veel aan je hart komen, dat is nergens goed voor en zo mis je de leuke dingen in het leven. Zoals daar zijn de vriendschap en de liefde, iets waar ik beslist niéts van inleveren wil!

  • De instelling klopt tantetje. Het gaat om geluk en gezondheid. Liefde desnoods. Dan kom je erg ver. Maar wie in comfort is groot gebracht en niet beter weet dan dat elk jaar een nieuwe Smartphone of laptop/palmtop tot de mogelijkheden behoort en dat je die dan bij de Apple-Store in New York moet scoren, krijgt het toch best lastig….

 11. Ik zie geen énkele reden waarom de komende tijd voor mij persoonlijk minder leuk zou worden .
  Natuurlijk realiseer ik me dát er gezinnen zijn die klappen gaan krijgen maar het overgrote deel heeft meer dan genoeg om ,zoals jij hier zegt, hoogstens wat luxe zaken zal moeten minderen .
  We gaan geen 3x per jaar met vakantie maar dat is een vrije keus ,ik zou het wél kunnen doen als ik zou willen ,maar heb er geen behoefte aan .!
  Het geld dat daarmee gemoeid zou zijn besteeds ik liever aan mensen die het echt krap hebben iets toestoppen dat zij zich niet kunnen permiteren .
  Maar ik ben het zeker in grote lijnen met de inhoud van dit log eens , voor de mééste mensen kan het een heel stuk minder zonder dat ze écht iets te kort komen ,voor mij zeker al zijn we gewoon gepensioneerde” arbeiders ” en geen hoogopgeleide grootverdieners geweest .

 12. Bertie

  Om te beginnen ga ik minder logjes plaatsen. Dat scheelt me, eh, dat weet ik niet precies maar dan heb ik tenminste het gevóél dat ik zuinig bezig ben…:-)

 13. We kunnen altijd terug naar minder denk ik. Met minder was ik ook gelukkig. En je wordt er creatiever van. Tja, wat zou ik niet willen missen…mijn vrijheid en gezondheid en mijn gezin. En mijn katten liever ook niet. Verder zou ik alles kunnen inleveren als het moest..denk ik. Maar ja, het ene hangt vaak ook weer met het andere samen naturlijk…

  • Ach Lien, we kunnen idd met veel minder als we ons eigen gezin en alles wat daar omheen hangt maar intact kunnen houden en het gewoon een beetje comfortabel hebben. Meer heeft een mens niet nodig…

 14. Het punt is dat de bezuinigingen liefst het eerst bij een ander eerst moeten worden doorgevoerd en dat rijtje kennen we zo langzamerhand wel uit het hoofd. Natuurlijk de kunsten voorop ook al valt daar niet zoveel te halen toch gedaan en nu komt inderdaad enkel nog de elite. Het openbaar vervoer wordt minder en toch ook nog duurder. Wie wordt het meest geraakt? De gezondheidszorg hogere premies en een hoger eigen risico de tandartstarieven worden vrij gegeven en het pgb drastisch ingeperkt. Wie wordt het meest geraakt? Er wordt enorm gesneden in het ambtenarenbestand dus minder service en ook minder werkgelegenheid.
  Dat onderzoek dat je aanhaalt daar ben ik wel erg nieuwsgierig naar maar het zijn traditioneel altijd de zwakkeren in de samenleving die het zwaarst worden geraakt en dat zal nu niet anders zijn.

  • @Kees – Uiteraard heb je gelijk als je stelt dat mensen als Kok en consorten helemaal niets te verwijten valt. Zulke zuivere politici hebben we maar zelden gekend, maar dat geld immers voor alle linkse voorgangers. Zij verkondigen de enige waarheid en iedereen die van die mening afwijkt is verdacht. Bezuinigen is iets dat we helemaal niet zouden moeten doen. Subisidies gewoon blijven doorbetalen en vooral belasting heffen op al die rijke stinkerds in hun dure huizen die maar profiteren van al die arme sloebers. In de nuance steekt soms meer waarheid dan je zo zou denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s