Stadsjongengedrag

5001808

Laat ik er geen doekjes om winden, daarmee trap ik al geopende deuren in vermoedelijk, niets zo erg als een vakantie in een of ander ver weg gelegen oord waar het grootste genoegen moet bestaan uit zon, strand, bos of bergen. Niets voor mij. Als geboren grote-stadsjongen zoek ik vrijwel altijd weer andere steden op om me te vermaken. Ik voel me daar meteen thuis. Niet dat ik het niet geprobeerd heb hoor. Echt wel! Zo herinner ik me een tripje naar het in de buurt van Frankfurt gelegen Dierdorf. Prachtige plek, midden in de bossen, sportfaciliteiten (..), zwembad, sauna en massage. De roofvogels vlogen over het dak van het complex en onze kamer was flink uit de kluiten gewassen. Om ons heen enorme bossen. Met mooi weer op zich nog wel aardig, maar op die ene regendag een verschrikking.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat moesten we daar, dus al snel onderweg naar iets wat ons kon vermaken. Koblenz, Frankfurt, ja zelfs het vliegveld van Frankfurt, waar ik heerlijk een dagje extra kon spotten. We reden de Moezelroute op en neer, voeren in rondvaartboten, keken naar wijnranken en proefden van likeur en wijn. Maar in die omgeving werd ik niet echt gelukkig. Net zo min als in het Griekse Halkidiki. Een soort strandresort op 1 uur rijden van de dichtst bijzijnde stad. Verschroeiende hitte, bosbranden op enige afstand, een golvenloze zee voor de deur en eigen bungapows ter eer en meerdere glorie van onze familie.  Ik telde de dagen om terug te mogen naar huis. Gran Canaria was er ook zo een. Druk, bloedhitte, namaakcultuur, winkelcentra waar je Nederlandse en Duitse maaltijden kon nuttigen en insecten die zelfs in Artis nog opzien baren.

ANW-03 - Praag 090996 - erewacht komt er aan Scan10270Nee, ook daar werd ik ook niet echt gelukkig, vond ik de stad Las Palmas een heerlijke afwisseling, al was het maar omdat het daar 10 graden koeler was als in het door ons geboekte Playa des Ingles. Ik ben daarna nooit meer voor vakanties naar het zuiden afgereisd. Steden waren en werden het. Heerlijke plekken, waar je gewoon aangekleed kon blijven, niet geconfronteerd met ongewenst bloot van mensen die menen dat wat zij bezitten ook uit en te na moet worden getoond. Niks mis met bloot, ik ben gek op alle Eva’s van de schepping, maar als er een groot aanbod is raak je de details snel kwijt. Zeker bij 40 graden overdag.

edinburgh castle_smallNee hoor, ook dit jaar, stedentrips. Winkels kijken, boeken scoren, genieten van musea of zelfs de bioscoop.  Zalig! Mocht je er niks in zien en net op weg gaan naar een of ander strand of bos, of gaan wandelen in de Zwitserse bergen, vergeef me maar. Ik wens iedereen die daar van houdt veel plezier. Maar laat mij maar lekker thuis. IK geniet op mijn eigen bijzondere wijze. Als een echte stadsjongen.

13 reacties

Opgeslagen onder Culturele mening, Persoonlijke mening

13 Reacties op “Stadsjongengedrag

  1. Ik zou nog verder gaan. Lange vakanties zijn aan ons niet besteed. Lekkere korte stedentrips zijn voor ons het leukste wat er is. Er zijn uitzonderingen en dat is dan op het Franse of Engelse platteland waar wij wat vrienden hebben wonen.

    Wij hebben alles voor een zalige vakantie voor de deur, dus we hoeven dan ook niet zo nodig.

    • In feite hebben wij dat hier ook hoor. Alles bij de hand. Maar voor de afwisseling even naar de omringende landen is dan wel weer even leuk. Niet te lang, ik ontdek dat naar mate ik langer weg ben de heimwee naar de eigen streken en vooral het eigen bed heel groot is. Veel reizen is geen garantie voor wennen aan…..

  2. Ik ben het helemaal met je eens Leo, ook aan ons is een luierende vakantie aan één of ander strand niet besteed. Steden bezoeken is heerlijk, ook als het ‘slechts’ virtueel is, zoals je dat tegenwoordig met Google kan doen.

    • Nou dat virtuele vind ik niets hoor. Er gaat niets boven de geluiden, geuren en kleuren van het in een ‘vreemde’ stad zijn.

    • Ach Gerda, ik heb heel wat bekeken in mijn leventje. Van Florida tot Turkije, van Finland tot Canarische Eilanden. In het echt ruik je ook de geuren op die plekken, dat heeft wel iets en je hoort zaken die passen bij de lokale cultuur. Internet is voor mij vooral een plek om aanvullende informatie vandaan te halen. Zoals verslagjes over trips, gemaakt door anderen. Zoals jij dat doet. Leer je als oudere jongere veel van hoor…

  3. Hoewel ik toch ook niet afkomstig ben van het platteland als geboren Eindhovenaar (voor veel A-dammers wel natuurlijk), lopen wat dat betreft onze interessen ver uiteen Leo, want juist in steden heb ik het niet gezien. Het liefste heb ik zo weinig mogelijk mensen om me heen en daarom houd ik van autoreizen over wegen waar ik bij voorkeur niemand voor of achter mij zie en waar mooie vergezichten te bewonderen zijn. Maar het is goed dat niet iedereen zo denkt, want dan lukte het mij niet om dit te realiseren. Ga jij maar lekker steden kijken hoor!

    • @J@n, Eindhoven zie ik ook nog wel als stedelijk gebied hoor……. Hoewel het toch op enig moment ‘de provincie’ vertegenwoordigt. Maar neemt niet weg dat ook ik best kan genieten van vergezichten hoor. Af en toe, maar na 10 minuten gaat het me al vervelen, en wil ik richting cultuur en beweging. Het is maar net waar je geboren bent en hoe opgegroeid. Wellicht ben ik in het verleden wel te veel naar de natuur meegenomen door de ouders en is me dat tegen gaan staan…het kan zo maar…

  4. Ook steden in het warme zuiden zijn zeer de moeite waard maar dan moet je in oktober gaan of in het voorjaar.
    Groetjes.

    • Barcelona in nazomer vond ik geweldig! Las Palmas in hoogseizoen ook nog wel. Maar niets mis met een Schotse stad in oktober als de mistvelden de boel mystiek maken en de kerstsfeer al te ruiken en te proeven is.. Vorige herfst Berlijn, ook al zo’n geweldige stad….

  5. Vakantie is sowieso al niet zo mijn ding maar áls ik met vakantie ga dan het liefst van alles wat , strand en bos zijn prima maar óók af en toe een stad of dorp in de buurt . 7 dagen alléén maar bos of strand vind ik óók teveel .

    • Jij snapt me Rietz. ALS wij al eens in het zuiden van Europa vertoefden, Griekenland, Spanje Portugal, Italie, dan altijd met om de dag iets cultureels. Dat strand heb ik zelf heel snel gezien en in het bos kan ik door de bomen het geheel niet meer overzien na een uurtje of wat…

  6. Fijne zondag Leo, ook al zal je deze dag een reisje in je eigen stad moeten maken, maar die is ook mooi, ik hou van Amsterdam en jij zo te zien ook!

Plaats een reactie